>> Randevu Almak için Buraya Tıklayınız!
































































14 Ocak 2013 Pazartesi

Tüp Bebek Tedavisinde Karşılaşılan Sorunlar, Tüp Bebek Sorunları


Tüm koşullar uygun olsa bile  tüp bebek  tedavisi herhangi bir aşamada başarısızlığa  uğrayabilir.

Siklus iptalleri

Ovaryan hiperstimülasyon sendromu  tüp bebek  tedavisinin  en önemli komplikasyonudur.  Bu sendrom genellikle polikistik over sendromlu hastalarda izlenir. Hekimlerin anne yumurtalarını uyarıcı  ilaçları (hormon) uyguladıkları sürece hastaları sürekli kontrole çağırmasının bir nedeni de budur. Anne kanında  östrojen hormonunun çok yükselmesi veya yumurtalıkların istenenden fazla yükselmesi nadir de olsa o tedavi  siklusunun sonlandırılmasını gerektirebilir.

Yumurtaların toplanması

Tüp bebek  yönteminin başarılı olabilmesi için gerekli koşullardan bir tanesi yeterli  büyüklükteki ve kalitedeki yumurtanın elde edilebilmesidir.  Tüp bebek  tedavisinin bu aşamasında   ileriki yaşlarda ve yumurtalık zenginliği  yetersiz bayanlarda yumurta toplama safhasında yeterli yumurta alınamaması söz konusu olabilmektedir. Bu  aksaklığın nedeni anne yaşına, genetik nedenlere veya ilaçlara bağlı olarak yumurtalıklardaki (overlerde)  rezervin tükenmesi olabilmektedir.

Döllenme başarısızlıkları


Anneden toplanan yumurtalar ve babadan alınan spermler mikroskop altında yaygın  olarakmikroenjeksiyon  yöntemiyle döllenir. Ortalama olarak bir  tüp bebek  tedavisinde yumurtaların 65-80'i  döllenir. Bu yöntem günümüzde uygulanan en etkili dölleme yöntemidir. Yüksek başarı oranlarına rağmen bazı  çiftlerde döllenme olmamaktadır. Tekrarlayan başarısızlıklar ise çiftlerin morallerini ve ekonomilerini ciddi  şekilde etkilemektedir. Bugün bu sorunun çözümü için geliştirilmekte olan yöntemler mevcuttur.

Transferdeki zorluk

Tüp bebek  tedavisinde olabilecek sorunlardan bir tanesi de üreme sistemindeki bozukluklardır.Annenin üreme sisteminde var olan anatomik bozukluklar döllenmiş olan yumurtaların  anne rahmine ulaşmasını engelleyebilir.

Sperm faktörü

Tüp bebek  tedavisinde olabilecek sorunlardan biri de sperm faktörüdür.Bazı durumlarda yeterli sayıda ve kalitede sperme ulaşılamayabilir. Bu durum karşısında  yapılacak olan döllenme aşamasında uygun sperm alınamadığından dolayı gerçekleşmesi beklenen  embriyo (döllenmiş yumurta) oluşamayabilir. Embriyonun oluşmaması durumundatüp bebek  tedavisi yarıda  bırakılmak zorunda kalır.

İmplantasyon başarısızlığı

Tüp bebek  tedavisinde görülebilecek  olumsuzluklardan biri  implantasyon başarısızlığı olarak karşımıza çıkar. İmplantasyon döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunmasıdır. Transfer ile anne  rahmine enjekte edilen embyo (lar) nun endometrium denilen iç dokuya tutunamaması implantasyon başarısızlığı  olarak bilinir.

Gebelik testi

Tüp bebek  tedavisi esnasında bazı durumlarda ise gebelik testi aşamasında testten bir gün önce  kanama görülebilir. Söz konusu durum karşısında hamilelik şansı azalmaktadır. Fakat tamamen ortadan kalkar  diye bir durum da söz konusu değildir. Belirtildiği üzere hamilelik şansı azalmaktadır.

Ovaryan hiperstimülasyon sendromu

Bazı durumlarda aşırı uyarılma sendromu görülebilmektedir.  Yumurtalıkların ilaçlar yardımıyla uyarılarak daha fazla sayıda yumurta elde edilmesi aşamasında yumurtalıklar  aşırı uyarılarak kontrolün elden çıkması olayıdır. Her zaman kontrollü bir şekilde yapılamayan  tüp  bebek  tedavisinde bu sendrom karşısında ilaç miktarı azaltılarak süreç kontrol altına alınmaya çalışılır. Aksi  takdirde tedavi iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder