>> Randevu Almak için Buraya Tıklayınız!
































































14 Ocak 2013 Pazartesi

Tüp Bebek Kaç Kez Denenir? Tüp Bebekde Kaç Deneme Yapılır?


Tüp bebek kaç kez denenir

Tüp bebek  tedavisinin en tartışmalı konularından birisi de tedavi gören hastanın başarısızlık durumunda kaç dene yapması gerektiğidir.Bu yazıda çocuk sahibi olmak isteyen ve tedaviye başlayan çiftlerin kaç kez deneyebileceğini ve denemelerin başarı oranlarını inceleyeceğiz.

Kaç  tüp bebek  denemesinin yapılması gerektiği konusunda henüz kesin bir bilgi yoktur. İlk üç denemede  gebelik oranları değişmese de 4. denemeden sonra başarı azalmaktadır. Deneme sayısı anne adayının  yaşı, çiftin maddi ve manevi durumlarıyla ilişkilidir.  Tüp bebek  tedavisinde hangi aşamada sorun olduğu kaç embriyo (döllenmiş yumurta)  transferi yapıldığı göz önüne alınmalıdır.

Tedavinin her aşaması sağlıklı iken verilen embriyolar anne  rahmine yerleşmemişse ve anne adayının yaşı 35'in altındaysa bir sonraki denemede başarı  sağlanabilir. Transfer edilen her embriyo başarı oranını ortalama %20 artırmaktadır. Ülkemizde  embriyo transferi sayısı kanunlarla sınırlandırılmıştır.

Bu sınırlandırmanın sebebi ise çoğul gebelik  sayılarının ve bunlarla birlikte erken doğum oranlarının artmış olmasıdır. Kanunlar günümüzde en  fazla 2 embriyo transferine izin vermektedir. 35 yaşın altındaki adaylara birinci ve ikinci  tüp bebek  denemelerinde sadece 1 tane embriyo transfer edilebilir. Üçüncü ve sonraki denemelerde “en fazla”  iki embriyo transfer edilebilir. Birden fazla embriyo transfer edilmemesi esastır. 35 yaşında veya daha  büyük olan adaylarda tüm  tüp bebek  denemelerinde en fazla 2 tane embriyo transfer edilebilir.

Deneme sayısı neyle sınırlıdır?


Tüp bebek  tedavisinin deneme sayısındaki sınırlamalar yukarıda bahsettiğimiz gibi çiftin maddi  ve manevi gücüyle ilişkilidir. Her  tüp bebek  denemesi çift için psikolojik yük getirmektedir. Ayrıca  başarısız denemeler de umutların giderek tükenmesine neden olur. Her denemenin ardından gelen başarısızlık hem yoğun stres ve hayal kırıklığı getirir.

Başka yöntemler denenebilir mi?

Tüp bebek  tedavi basamaklarından hangisinde problem olduğuyla ilişkili olarak alternatif  çözümler aranabilir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde yasal olmayan sperm ve yumurta  donasyonu dünyanın farklı bölgelerinde uygulanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder